fredag, februari 27, 2009

Konsert med Laleh i Uppsala K&K


Nu har det hänt, vi har varit och sett på Lalej Gilla och jag.
Det var en riktigt fin upplevelse. Hon spexade och skojade med låterna och oss i publiken på ett poetiskt och fint sätt.
Barnsligt och väldigt charmigt.

Jag vill verkligen rekommendera alla som inte lyssnat och sett Laleh
att göra det.

Ytterligare en bra sak som hände igår var att jag fick tillbaka myiphone på garantireparation i form av en helt ny iphone!
Den lilla ljudavstängarknappen hade ramlat av.
En bra dag alltså!

Mats

söndag, februari 22, 2009

Designkurs för glasfat

Nu var det dags att leverera julklappen till Gilla, en kurs i hur man gör ett glasfat med hjälp av en speciell teknik som heter glas fusing. ( Se faktaruta längs ner)
Det var Olle Pott som höll i kursen för oss två och ytterligare 6 stycken entuastiska personer.
Vi fick börja med att lära oss skära i vanligt fönsterglas, rakt, snett och i bågar.
Efter det hölls en kort teorigenomgång av historien kring glas fusing och de fysikaliska egenskaperna med just det här glaset.
Det fanns stora glaskvadrater, smala stänger, krossat glas, jättesmala "morrhår" och små runda stänger som man kunde använda i 2-3 lager på varandra. Det skojiga var att glaset alltid blev 6 mm efter bränningen i ugn. Det var för övrigt två stycken bränningar, en på 850 ° och då var fatet fortfarande plant och en ytterligare i 650 ° och då lades glaset i en form som vi valt för att få den rätta kupningen.

Vi höll alla på och pysslade och lade ut mönster på våra bottenfat tills Olle sa att nu var det dags att börja bli klara för att han skulle gå igenom hur man tvättade och limmade. Då insåg jag att bränningen skulle ske senare:-) Alla fick genast lite bråttom med att bestämma sig för hur det skulle se ut.

Vi lyckades med det till slut och gjorde i ordning våra fat samt skrev en lapp med en bild av fatet och våra kontaktuppgifter. Den lappen var till för att rätt fat skulle kopplas till rätt person;-)
Själva bränningen skall han göra senare och vi kan hämta våra fat om ca 1-2 veckor.

En riktigt kul grej för oss båda;-)

Faktaruta
Fusing
Från Wikipedia
Fusing (engelska, sammansmältning) är en teknik för att med hjälp av värme smälta samman och forma glas i en så kallad fusingugn. Beroende på typ av glas värms det upp till mellan 700 °C och 900 °C och kyls sedan sakta ner för att glaset inte ska spricka. Glaset kan formas i keramiska eller metalliska formar.
Det är viktigt att de glasdetaljer som ska sammanfogas har samma termiska egensakper så att inte spänningar byggs in.
Kategorier: Glas | Industri

Mats

söndag, februari 08, 2009

Konsert med Laleh

Snart är det dags att gå på en musiktillställning med Laleh!
Gilla och jag skall titta och lyssna på henne på Uppsala konsert & kongress den 26:e februari.

Som uppvärmning kan man se på SVT



Njut av detta!
Mats

söndag, februari 01, 2009

Ny månad nya tag!

Hejsan kära läsare!
I dag är det första februari och det är första dagen på resten av mitt liv;-)
Gamla kloka ord som står sig bra genom åren.
Jag har tillbringat nästan en hel vecka sängliggandes med feber och en jätteförkylning. Nu är jag betydligt bättre men än dröjer det nog en vecka innan jag kan ge mig ut och springa eller något liknande.
Under en sådan tillvaro så blir livet helt annorlunda och man vet inte vad som är det vanliga livet nästan. Jag har försökt se alla sportsändningar under veckan på dagarna och ta en liten runda varje dag men inte mer. Sedan i torsdags var febern borta och bara förkylning återstod att bekämpa.
Hur som helst så fyllde min mamma 75 år i går och alla syskonen och far hade kommit överens om att fira henne med en middag på lokal någonstans.
Trodde nog inte att jag skulle kunna vara med men både Gilla och jag kom iväg i går till Ulriksdals Wärdshus och mamma blev nöjd verkade det som:-)
I dag fortsätter det med olika skidsändningar på TV och i morgon förväntas jag orka med att jobba igen!
Jag får nog ta det lite lugnt och hoppas att det skall gå bra.
Men det blir ju ljusare och ljusare så jag satsar på att snart vara i full fart igen:-)

Jag gjorde ett svep runt huset med iphonen för att spegla status i trädgården.
1:a februari 2009



Mats