lördag, maj 02, 2009

Varför 90 km/timme på väg 255 mellan Flottsund och Nåntuna backe?

På väg 255 mellan Flottsund och Nåntuna backe är det av någon för mig helt obegriplig anledning 90 km/timme som hastighetsgräns. Varför Vägverket är det så?

Det är det enda partiet av väg 255 mellan Sävja och Krusenberg som har den tillåtna hastigheten.

Samtidigt är det fullt med vandrare som skall ta sig över vägen från Årike Fyris till Lunsen.

När jag själv, som bor i Nåntuna backe ,vill ge mig ut i Lunsen och springa eller gå så måste jag  först klättra över det idiotiska räcket, som Vägverket av något fullständigt övernitiskt och obegripligt suboptimeringsskäl tryckt upp för att skrämma bort cyklister och fotgängare från vägen.

När jag väl kommit över räcket så gäller det att ducka och se sig om för man kan tro att man är på en landningsbana för flygplan av döma av ljudet från de bilar som kör i allt från 90 km/timmen till säker 130 km/timme. Det är ungefär en 50 cm vägren kvar mellan väg och räcke. Sen tar jag sats och slänger mig ut över vägen till infarten till parkeringsplatsen för Norra Lunsen. 

Jag klarade mig den här gången. men hur går det för de som vill ut och vandra med små barn? Först klättra över räcket och sen skynda sig över vägen där bilarna vrålar fram?

Om man skulle vilja åka buss så är man hänvisad till den extremt smala vägrenen mellan den alltför snabbt trafikerade vägen och det fientliga järnstaketet. Vägverket, hur mycket plats är det på vintern där tror ni?


Mitt budskap till Vägverket är:

Sänk hastigheten på sträckan mellan Flottsund och Nåntuna backe till 70 km/timme!


Då får vi som bor i Nåntuna backe och alla som vill ta sig över vägen eller gå längs den en något säkrare och tystare miljö.


Med vänlig hälsning,


Mats Andersson


Denna insändare skickade jag till UNT för publicering idag.


1 kommentar:

falk sa...

På så kallade mitträckesvägar är 7,5 cm utrymme till bilisternas körfält helt säkert för cyklister enligt bilistlobbyns statliga gren - Vägverket. Detsamma gäller nog väg 255 mellan Flottsund och Nåntuna.

Läs mer här!Och här.