fredag, juni 26, 2009

Sveriges största fossila bränslereserv

Premiärturen för den nyinköpta etanolbilen bar till Öland. Den drog i snitt på hela resan ner till Öland från Uppsala med lugn och fin körning 9,8 l/10 mil. Det låter mycket tycker jag?
Inte visste jag då vandrarhemmet bokades att vi skulle bo på ett lager av uran, kadmium och arsenik! Dvs Rödfyr.
Degerhamn är ett gammal Alunskifferbruk och där finns Södra bruket som består av gamla arbetarbostäder ombyggda till vandrarhem.

Från Wikipedia hämtar jag lite information om Alunskiffers ekonomiska användning.

Alunskiffer har länge haft stor ekonomisk betydelse. Sitt namn har formationen fått eftersom den tidigare bröts för utvinning av alun. Under andra världskriget var alunskiffer en mycket viktigt källa för den inhemska produktionen av petroleum, då den innehåller höga halter av kerogen, ett organiskt ämne som kan omvandlas till petroleum.

Alunskiffer är också rik på uran och har därför en viktigt position ur energisynpunkt. Värdet av uranet och oljan i den svenska alunskiffern är ofattbart högt – många hundra miljarder kronor. I Sverige har det funnits en anläggning för utvinning av uran. Det var Ranstad som låg mellan Skövde och Falköping. Här utvann man uran från alunskiffer mellan 1965 och 1969.

Blåbetong, som till vardags kallas lättbetong (alternativt gasbetong), har fått sitt namn efter den blåsvarta färg som kännetecknar den uranrika alunskiffer som utgör huvudingrediensen. Själva produkten är också matt blå till färgen med en struktur som liknar stelnad tvättsvamp. Blåbetong har i stor utsträckning använts som byggnadsmaterial, främst för väggar men även för bjälklag. Det förekommer också att kross av blåbetong använts som fyllning i bjälklag.

Och nu kommer slutklämmen, enligt bl a en utredning av Lunds Universitet, Drnr. 2002-4110, innehåller Alunskiffret Sveriges största fossila bränslereserv!
Men ni kan ju tänka er konsekvenserna om allt Alunskiffer skulle eldas upp. Den röken skulle inte vara nådig. Nej låt skiffret ligga kvar och låt sol, vind och vatten stå för energin!

Mats
med hjälp av min Iphone
Tänk på att minska koldioxidutsläppen!

Inga kommentarer: