måndag, juli 27, 2009

Fabriksockupation i Newport på Isle of Wight av Vestas

Vindkrafttillverkaren Vestas har beslutat att stänga fabriken på Isle of Wight vid den engelska kusten. Detta på grund av att efterfrågan på vindkraftverk har minskat sedan finanskrisens intåg. Kvällen den 20 juli tågade 30 av de anställda in på fabriken och förklarade den ockuperad. Personerna vill att den brittiska staten ska ta över fabriken. Dels för att bevara arbetstillfällena och dels för att regeringen ska göra en grön markering. Detta enligt ETC

Det här är en annan variant av den franska chefsnappningen. Här är det bara byggnaden som hålls fången. Avsikten är givetvis den samma. Att utverka en förändring.
Det är dock utomordentligt synd att det danska företaget Vestas, som gör så stor nytta och som jobbar inom den förnyelsebara energisektorn skall göra på detta sätt.
Jag håller helt med de anställdas krav på att den engelska staten skall gå in och ta över företaget för att förverkliga sina ambitioner av att minska koldioxidutsläppen i England och världen! Om man minskar tillverkningen av antalet vindkraftverk så tar det längre tid att ersätta miljöfarlig elproduktion från kolkraftverken i Storbrittanien. Det borde regeringen i GB inse!

Från BBC hämtar jag följande reportage:

Sit-in protest into eighth day

Vestas protest
Workers inside the factory say they will stay for "as long as it takes"

About 25 workers staging a sit-in protest over job cuts at a wind turbine factory on the Isle of Wight have entered their eighth day of action.

Danish company Vestas Windsystems plans to make 625 workers redundant at the end of July, despite rising profits.

It said it was planning to shut the Newport site as the UK wind turbine market was "not big enough".

The workers, who are not union members of a union, began their sit-in protest on 20 July.Mats
med hjälp av min Iphone
Tänk på att minska koldioxidutsläppen!

Inga kommentarer: