söndag, februari 22, 2009

Designkurs för glasfat

Nu var det dags att leverera julklappen till Gilla, en kurs i hur man gör ett glasfat med hjälp av en speciell teknik som heter glas fusing. ( Se faktaruta längs ner)
Det var Olle Pott som höll i kursen för oss två och ytterligare 6 stycken entuastiska personer.
Vi fick börja med att lära oss skära i vanligt fönsterglas, rakt, snett och i bågar.
Efter det hölls en kort teorigenomgång av historien kring glas fusing och de fysikaliska egenskaperna med just det här glaset.
Det fanns stora glaskvadrater, smala stänger, krossat glas, jättesmala "morrhår" och små runda stänger som man kunde använda i 2-3 lager på varandra. Det skojiga var att glaset alltid blev 6 mm efter bränningen i ugn. Det var för övrigt två stycken bränningar, en på 850 ° och då var fatet fortfarande plant och en ytterligare i 650 ° och då lades glaset i en form som vi valt för att få den rätta kupningen.

Vi höll alla på och pysslade och lade ut mönster på våra bottenfat tills Olle sa att nu var det dags att börja bli klara för att han skulle gå igenom hur man tvättade och limmade. Då insåg jag att bränningen skulle ske senare:-) Alla fick genast lite bråttom med att bestämma sig för hur det skulle se ut.

Vi lyckades med det till slut och gjorde i ordning våra fat samt skrev en lapp med en bild av fatet och våra kontaktuppgifter. Den lappen var till för att rätt fat skulle kopplas till rätt person;-)
Själva bränningen skall han göra senare och vi kan hämta våra fat om ca 1-2 veckor.

En riktigt kul grej för oss båda;-)

Faktaruta
Fusing
Från Wikipedia
Fusing (engelska, sammansmältning) är en teknik för att med hjälp av värme smälta samman och forma glas i en så kallad fusingugn. Beroende på typ av glas värms det upp till mellan 700 °C och 900 °C och kyls sedan sakta ner för att glaset inte ska spricka. Glaset kan formas i keramiska eller metalliska formar.
Det är viktigt att de glasdetaljer som ska sammanfogas har samma termiska egensakper så att inte spänningar byggs in.
Kategorier: Glas | Industri

Mats

Inga kommentarer: