måndag, augusti 03, 2009

Fästingar ett miljöhot?

Jag och familjen tillbringade några dagar på Blidö hos en av systrarna med svåger. de har ett underbart hus på Blidö med havsutsikt och det är väldigt fint.
Det är dock väldigt mycket fästingar där och det finns mycket gräs.

Nu såg jag inga på mig på hela tiden där. Från det vi kom hem i lördags kväll till i dag måndag morgon har jag hittat 5 stycken eländiga kräk i växlande storlek.
De kommer fram vartefter syns det gömda i veck och hår...

Nu hoppas jag verkligen inga fler upptäcks och just nu känner jag inte för att åka ut till Blidö igen eller kusten över huvud taget. De är ett påtagligt hot mot den vackra miljön ute vid våra kuster på så sätt att de hindrar alla som vill vara där från att trivas och slappna av. Dessutom kan man ju bli sjuk.
Hur farliga är fästingar egentligen? Det kan man läsa mer om på fasting.nu samt i Aftonbladet.
Här är lite fakta

Ökning av TBE-fall i Sverige

Antalet smittade av TBE stiger i Sverige. Under 1990-talet anmäldes 50–70 fall per år i Sverige, därefter har antal fall ökat till 100–185 fall per år mellan 2000–2007. År 2008 var ett rekordår, då 224 personer rapporterades ha drabbats av TBE.

TBE & Borrelia
Ladda hem vår broschyr

Fästing på grässtrå

Liten risk att insjukna efter bett

Det finns flera hundra fästingarter i världen och ett 15-tal i Sverige. Ett flertal av dessa kan överföra mikroorganismer som ibland orsakar allvarliga infektioner. Ett enda fästingbett kan ge dig TBE, fästingöverförd hjärninflammation. Idag finns ingen medicin mot TBE men det finns vaccin som skyddar.

Fakta om fästingen

Myt eller sanning om fästingen

Fästingar ska vridas bort eller tas bort med smör.
Falskt. Fästingen ska så snart som möjligt tas bort. Den dras rakt ut, långsamt, med en pincett så nära huden som möjligt. Att dränka en fästing i smör eller annat fett är fel.

Fästingar sitter inte i träd och väntar på förbipasserande offer som de kastar sig över.
Sant. De trivs nära marken, på ett grässtrå eller en låg buske.



Inga kommentarer: